Vad är egentligen betting?

Du har säkert hört talas om betting, men vad vet du egentligen om det? Här kan du lära dig lite mer om vad betting är på sidor som betting-utan-svensk-licens.net.

Vad innebär betting?
Betting går ut på att du försöker förutspå eller gissa hur det ska gå i en match. Du satsar pengar på din gissning och om du gissat rätt så vinner du, men blir det inte som du trott är det istället spelbolaget som får de pengar du satsat.

Finns betting online?
Precis som nästan allt annat finns betting online idag, och det kan vara mycket smidigare att spela online. Du behöver inte hålla reda på kvitton eller gå till ett särskilt spelombud för att göra satsningar eller få ut dina vinster. Istället knappar du in din satsning när du vill. Det går lika bra att göra från mobilen som från datorn och du behöver inte hålla reda på någon spelbutiks öppettider.

Vem spelar du mot?
När du bettar så spelar du mot ett spelbolag. Det är de som ger dig vinster när du gjort en satsning på något som sen visar sig slå in, och det är de som tar pengarna när du satsat på fel sak. Det är också de som sätter oddsen, som är det som avgör hur mycket du kan vinna. Eftersom ett spelbolag alltid vill gå med vinst och få in pengar justeras oddsen så att de inte ska riskera att gå med förlust.

Höga och låga odds
Är du inte en van spelare kan det vara svårt att hålla reda på hur odds egentligen fungerar. Låga odds är när oddsen ligger nära 1,0. Då är spelbolagets bedömning att det är stor chans att det kommer hända. Höga odds sätts när de anser att det är liten chans att det kommer slå in. Höga odds kan ge dig en större vinst vid betting, medan låga odds ger dig en större chans att vinna, men du kan vinna mindre.

Hur räknas vinster ut?
Som ett exempel kan vi ta ett lågt odds på 1,1. Skulle du satsa 100 kronor och vinna, så kommer dina 100 kronor multipliceras med 1,1. Det gör att du skulle få ut 110 kronor, alltså får du en vinst på bara 10 kronor. Du kan påverka hur stor vinsten blir både genom hur mycket du satsar och hur högt odds det är på det du satsar på. Det krävs förstås alltid att det du satsat på sedan händer för att du alls ska få någon vinst.

Bra och dåliga odds
Bra och dåliga odds är något annat än höga och låda odds, och det är något mer subjektivt. Bra odds är till exempel om något du tror kommer hända fått höga odds, då har du ju stor chans att vinna mer pengar.

Vad kan man betta på?
Det vanligaste är att man bettar på matcher inom olika sporter. Då kan du till exempel göra en satsning på vem som kommer vinna (eller om det ska bli oavgjort) eller hur många mål det ska bli. Med live betting kan du göra satsningar medan matchen pågår och till exempel betta på vem som ska göra nästa mål eller annat som kan hända under spelets gång. Fotboll är en av de största sporterna inom betting, men du kan också betta på ishockey, boxning, e-sport, tennis och en lång rad andra sporter. Ibland finns det också möjlighet till betting på särskilda händelser. Det kan vara vem som ska vinna ett politiskt val, vem som ska få Nobelpriset eller vem som ska vinna Eurovision song contest.